• Corporate HQ, NY
  • Melville, NY
  • Iselin, NJ
  • Ossining, NY
  • Mount Laurel, NJ

Adam Clayton Powell and West 153rd Street Bridge


 


HAKS provided structural engineering, surveying, traffic signal and lighting design for the final rehabilitation design of Adam Clayton Powell (northbound) and West 153rd Street Bridge over Adam Clayton Powell Boulevard in Upper Manhattan.

The rehabilitation design involved designing a new precast retaining wall system. Geometric constraints as well as soil conditions and the high elevation of the undergrade rock line, led HAKS to design the retaining wall using steel tieback anchors, which were drilled diagonally and embedded into rock to provide lateral stability and restraint against high soil pressures. Several locations required soil anchors that HAKS designed to achieve safety against soil pressures. All design was coordinated with project architects to achieve the desired aesthetic appeal of the proposed wall face.

Our services included a complete illumination analysis using LUMEN MICRO 2000, based upon the criteria of illumination levels, uniformity ratio, fixtures, arm length, etc. Results were documented and compiled for agency review and approval in accordance with the NYCDOT-Division of Street Lighting requirements.

We conducted site visits to collect data on lighting and electrical service components to ensure that existing conditions had not changed since last inventoried. HAKS obtained approval for types of fixtures and the location of new light poles and appurtenant details from the Division of Street Lighting and developed electrical distribution wiring schemes and control schematics. We coordinated our work with Con Edison to obtain electrical service connections.

Temporary lighting for the staged construction was shown in the construction plans and coordinated with all involved agencies. Our responsibilities included analyzing existing traffic signals, obtaining timing of existing signals for all phases, and evaluating them for potential improvements. Temporary revisions in signal timing were designed appropriately for each construction stage.